Rodzaje kaw

Rodzaje kaw czyli włoska kawa do biura ach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów. Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy

Dodane: 20-12-2019 04:45
Rodzaje kaw

Oprócz tradycyjnej kawy czarnej lub białej

włoska kawa do biura

Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.

Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.

Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.

Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.


Z ziaren stworzą pyszną esencję kawy

Nieodłącznym elementem poranka każdego z nas jest kawa. Nie wyobrażamy sobie bez niej początku dnia. Pobudza, pozwala nam szybciej zacząć dzień, a przede wszystkim dobrze smakuje.

Pić ją możemy na wiele sposobów, tak samo jak przyrządzać. Jednym ze sposobów są ekspresy do kawy. Jest ich mnóstwo, od tych na gotowe kapsułki, po te zaawansowane na ziarna. A czy wiecie, że kawa włoska, to espresso? Oryginalny kraj tej kawy to właśnie Włochy. Jest ono dodatkowo bazą do wielu innych rodzajów tego wspaniałego napoju. Ciekawostką jest to, że wspomniane espresso w kraju Michała Anioła potrafi być bardzo tanie w kawiarniach, często za mniej niż jeden euro! Będzie mocne, gorzkie i pyszne, czyli takie jakie powinno być.

Klasyczne ekspresy na ziarna posłużą nam właśnie do espresso. Z ziaren stworzą pyszną esencję kawy. Ich ceny potrafią się bardzo mocno wahać. Możemy znaleźć taki za 500 zł, ale nawet i taki za kilkanaście tysięcy złotych. Te z górnej półki cenowej to będą jednak produkty dla firmy. Bardzo wytrzymałe, takie, które poradzą sobie z bardzo częstym i mocnym używaniem. To, że niektóre są tańsze, wcale nie oznacza, że nie powinniśmy się nimi zainteresować. Kawa z ekspresu lepiej smakuje, a jej przygotowanie pochłania mniej czasu.


A w konsekwencji do wylewu krwi

włoska kawa do biura

Tak kochamy pić kawę, że aż różnie ją nazywamy. Mówimy o niej nie tylko kawa, czy kawka. Zdrobniamy jej nazwę tak bardzo, że z miłości do tego napoju nazywamy ją czasem kawusią. Miliony ludzi na świecie nie może obejść się bez filiżanki kawy dziennie. A wielu pije jej więcej. Są i tacy ludzie, którzy zatracają się w piciu kawy i szkodzą tym swojemu zdrowiu, a nawet zagrażają życiu. Gdyż spożycie dużej ilości mocnej kawy w ciągu jednego dnia może doprowadzić do zawału serca lub wysokiego nadciśnienia. A w konsekwencji do wylewu krwi do mózgu. Jednak fani kawy nie muszą pić jej mocnej. Są przecież ekspresy do kawy, które parzą słabszą kawę. Kawa włoska również nie należy do mocnej. Kawa w Polsce jest znana od dawna. Już w osiemnastym wieku zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w Gdańsku i w Warszawie. Bardzo szybko zaczęły w Warszawie powstawać następne kawiarnie, które stały się z czasem bardzo znane, np. za bramą Ogrodu Saskiego, czy na Starym Rynku. I inne mniej znane. W pierwszej ćwierci dziewiętnastego wieku było ich w Warszawie już ponad 120. A w połowie dziewiętnastego wieku aż 180. Bo zapotrzebowanie na kawę i na spotkania w kawiarni przy kawie rosło.